...

Rodzaje mięsa drobiowego

Mięso drobiowe to nie tylko mięso kurze, ale również indycze, gęsie czy kacze.

Mięso drobiowe to nie tylko mięso kurze, ale również indycze, gęsie czy kacze. Jednak zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszy się drób pochodzący z kurcząt rzeźnych (68% mięsa drobiowego). W sprzedaży mięso drobiowe występuje w postaci tuszek, elementów kulinarnych (np.: piersi, podudzia, skrzydełka) oraz podrobów. Intensywnie rozwija się również przetwórstwo drobiu na wyroby wędliniarskie. Mięso drobiowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, a według wzorca zalecanego przez FAO/WHO wartość biologiczna mięsa kurcząt jest równoważna wartości białka mleka. Drób zawiera więcej białka ogólnego oraz mniej tkanki łącznej, zwłaszcza kolagenu niż mięso wieprzowe czy wołowe. Ze względu na niższą zawartość tłuszczu i niższą wartość energetyczną mięso drobiowe uważane jest za dietetyczne. Ponadto jest ono również dobrym źródłem składników mineralnych m. in. potasu, wapnia, fosforu, sodu, a także żelaza.

Mięso drobiowe staje się coraz ważniejszym składnikiem diety Polaków. W latach 2000-2007 jego roczna konsumpcja na osobę wzrosła aż o 63,3%. Jest chętnie kupowane ze względu na walory dietetyczne, niższe ceny w porównaniu z mięsem wieprzowym czy wołowym oraz łatwość przygotowania szerokiej palety potraw. Wśród konsumentów panuje pogląd, że smakowitość mięsa drobiowego z chowu ekstensywnego jest zdecydowanie lepsza niż mięsa z chowu intensywnego. System ekstensywny jest bowiem dużo bardziej naturalny. Kury chowane taką metodą mają możliwość korzystania z wybiegów, dzięki czemu mają dostęp do słońca i czystego powietrza, a także oprócz paszy treściwej w ich diecie znajduje się wiele dodatkowych składników pokarmowych, które kury zbierają podczas żerowania na wolnym wybiegu. Ma to pozytywny wpływ zarówno na smak i zapach zarówno mięsa jak i jaj. Takie metody gospodarowania stosuje się zwykle w rolnictwie ekologicznym oraz w hodowli drobiu wodnego. Niestety taka produkcja jest ograniczona i dostępna tylko w sezonie, a alternatywą dla niej jest produkcja intensywna. W tym systemie ptaki utrzymywane są cały czas w pomieszczeniach zamkniętych, najczęściej bez okien, na ściółce lub w klatkach, w ściśle kontrolowanych warunkach środowiskowych. Klatkowy system jest obecnie bardzo krytykowany na świecie, ponieważ nie zapewnia on komfortu ptakom, które są bardziej nerwowe i agresywne oraz mniej aktywne. Również konsumenci coraz częściej domagają się produkcji żywności w warunkach zbliżonych do naturalnych, ponieważ uważają, że taka żywność jest smaczniejsza i zdrowsza. Drób to nie tylko kurczaki. Organizacja Slow Food Polska już po raz trzeci organizuje w całym kraju akcję promocyjną pod hasłem: „GĘSINA NA ŚW. MARCINA”. W sposób szczególny w dniu 11 listopada, w Narodowe Święto Niepodległości, chce w najlepszych restauracjach w całej Polsce oraz w zwyczajnych domach, przypomnieć i promować najlepsze polskie tradycje hodowlane i kulinarne. Należy do nich bez wątpienia słynna na całą Europę polska gęś owsiana, która niestety jak na razie prawie całkowicie jest spożywana przez naszych sąsiadów, Niemców i jest przez nich bardzo ceniona.

Wartość odżywcza wybranych  rodzajów mięs
.
  Rdzaj mięsa   Białko %  Tłuszcz % Kalorie w 100g
  kaczki 17 26 240
  gęsi 16 45 490
  indyki 24 7 180
  wołowina 20 8 150
  wieprzowina 12 45 460
Użytkownicy On-line: 1