...
Jedz ryby bo warto



Wartość odżywcza i użytkowa ryb jest bardzo bogata i uzależniona od składu ich mięsa.
Białka są najcenniejszym składnikiem mięsa ryb, bo  zawierają wszystkie niezbędne dla nas aminokwasy. Udział białek w surowym mięsie ryb waha się w granicach 13-24%.  Tłuszcze znajdują się głównie w wątrobie, narządach wewnętrznych oraz w nieco mniejszym stopniu pod skórą.  Charakteryzują się one zdecydowanie dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy  te mają bardzo korzystne działanie na organizm człowieka. Wpływają regulująco na przemianę, przyczyniają się m.in. do  niższej agregacji płytek krwi, obniżenia ciśnienia tętniczego oraz cholesterolu. 
Ilość soli mineralnych w mięsie ryb jest nieco  wyższa niż w mięsie zwierząt rzeźnych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że stężenie mikroelementów w jadalnych  częściach zwierząt morskich jest wielokrotnie wyższe niż w roślinach i produktach mlecznych. W ich skład  wchodzą duże ilości wapnia oraz magnez, sód, potas, fosfor i siarka. Ryby są także bogatym źródłem witamin A i D.

Użytkownicy On-line: 1