...
Zalety żywieniowe zboża



Ziarno zbóż charakteryzuje się następującymi zaletami żywieniowymi:

– korzystnym stosunkiem zawartości węglowodanów i tłuszczów do białka,

– wysoką zawartością skrobi przy niskiej zawartości tłuszczu,

– wysoką zawartością błonnika,

– znaczącą zawartością substancji mineralnych, witamin i innych związków aktywnych biologicznie.

W ostatnim dziesięcioleciu w Polsce, podobnie jak w wielu krajach Europy, obserwuje się stopniowy spadek konsumpcji produktów zbożowych. W latach 2003-2007 spożycie produktów zbożowych ogółem zmniejszyło się o ok. 13%, a pieczywa, mąki, kaszy i płatków zbożowych (owsianych, jęczmiennych) oraz ryżu odpowiednio o ok. 14, 20, 24% oraz 8%. Więcej natomiast spożywano makaronów (o ok. 3%) i innych produktów zbożowych (o ok. 21%), np. preparowanego ziarna zbożowego, produktów śniadaniowych, produktów przekąskowych, muesli itp. Wzrostowi spożycia tych ostatnich (makaronu i innych produktów zbożowych) z pewnością sprzyja wygoda ich przyrządzania i przechowywania, zróżnicowanie asortymentowe, dynamiczna reklama i promocja organizowana przez największych producentów, a także relatywnie umiarkowany wzrost cen produktów. Statystyczny Polak w 2008 r. skonsumował ok. 61,2 kg chleba, bułek i rogali. Szacuje się, że spożycie pieczywa może obniżyć się do poniżej 60 kg/osobę w 2009 r., co nie będzie korzystne z żywieniowego punktu widzenia. Przyczyn tego stanu może być wiele, m.in. wprowadzanie nowych receptur, skróconych metod wytwarzania pieczywa, nieodpowiednia jakość surowca, nieprawidłowości w prowadzeniu procesu technologicznego, stosowanie do barwienia ciasta np. karmelu (niezgodne z obowiązującymi przepisami) dla zamaskowania barwy miękiszu pieczywa jasnego, imitującego „produkt ciemny, razowy!”, masowe stosowanie niewielkich ilości naturalnych dodatków do pieczywa np. otrąb owsianych, odtłuszczonego mleka w proszku i przyjęcie nazwy odpowiednio „chleb owsiany”, „chleb mleczny” itp. Poza tym jakość pieczywa oferowanego na krajowym rynku nie zawsze jest akceptowana przez konsumentów.


Na podstawie:

A.Kawka „Przetwory zbożowe – aspekty wzbogacania wartości odżywczej”
Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2009
L.Mościcki, A.Wójtowicz, Produkty pełnoziarniste, część 1. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2009.

Użytkownicy On-line: 1