...
Zalecane dzienne spożycie produktów zbożowych



Według prawidłowych zasad żywienia człowieka, produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny znajdować się w codziennej diecie w największej ilości.

W różnych rejonach świata udział produktów zbożowych w diecie jest dość zróżnicowany i wynosi od 50 do 60% jego pożywienia. Dostarczają w dziennej racji pokarmowej ok. 30% energii i białka oraz ok. 54% sacharydów. Produkty te są źródłem składników energetycznych (głównie sacharydy, lipidy, białka), budulcowych (głównie białka i składniki mineralne) i regulujących (witaminy, składniki mineralne, woda), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są też znaczącym źródłem wielu substancji biologicznie aktywnych, np. błonnika pokarmowego czy przeciwutleniaczy, które w istotny sposób wpływają na zdrowie i są pomocne w zwalczaniu współczesnych dietozależnych chorób.

Eksperci do spraw żywienia na świecie są zgodni, że dzienne spożycie produktów zbożowych, przez zdrowe osoby dorosłe powinno kształtować się na poziomie 250-600 g, tj. od 5 do 11 porcji, w zależności od wielkości dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz zwyczajów żywieniowych. W Polsce natomiast poleca się spożycie co najmniej 5 porcji produktów zbożowych w ciągu dnia.


Jednej porcji produktów zbożowych odpowiada:

- 1 kromka chleba (ok. 50 g)

- ½ szklanki ugotowanych kaszy lub ryżu (30 g suchego produktu),

- 2/3 szklanki gotowanego makaronu (nitki – 30 g suchego produktu),

- ½ szklanki ugotowanej owsianki (25 g suchych płatków)

- 30 g płatków śniadaniowych

Użytkownicy On-line: 1