...
Jaja z "nielegalnych" klatek



Jaja spożywcze kurze przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub przetwórstwa pozyskiwane są z ferm towarowych będących pod nadzorem lekarza weterynarii. Tego typu produkcja charakteryzuje się tym, że kury nioski trzymane są w małych klatkach, bez dostępu światła naturalnego, a ich rozwojem steruje się za pomocą zaprogramowanego na uzyskanie najwyższej nieśności światła sztucznego. Taka produkcja przestaje być akceptowana przez konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na to w jaki sposób jest produkowana żywność.

Z dniem 1 stycznia 2012 r. w całej UE wchodzi w życie dyrektywa 1999/74/WE z zakresu dobrostanu kur niosek, która nakazuje wymianę klatek tradycyjnych na udoskonalone, większe klatki. Według danych Komisji Europejskiej, na 3 tygodnie przed wprowadzeniem nowych przepisów, 13 państw członkowskich UE - Belgia, Bułgaria, Cypr, Grecja, Hiszpania, Holandia, Łotwa, Malta, Polska, Portugalia, Rumunia, Węgry i Włochy nie zdołają w terminie wymienić wszystkich klatek. Oznacza to, że po Nowym Roku ponad 50 mln kur niosek w UE będzie nadal utrzymywana w klatkach tradycyjnych.

Wielka Brytania jest jednym z 14 państw członkowskich UE, które do 1 stycznia 2012 r. zdołają w pełni wdrożyć dyrektywę o dobrostanie kur niosek. Brytyjskie władze weterynaryjne będą od 1 stycznia 2012 r. prześwietlać jaja promieniowaniem ultrafioletowym, aby w ten sposób móc zidentyfikować partie jaj "nielegalnych", które mogą przedostać się na rynek krajowy.

Promienie UV są w stanie wykryć na skorupce jaja ślad drutu pochodzącego z dna klatek tradycyjnych. Ślad ten zostaje pozostawiony zaraz po złożeniu jaja w tradycyjnej klatce, zanim skorupka stwardnieje. "Nielegalne" jaja, które zostaną w ten sposób zidentyfikowane, nie będą mogły być sprzedawane w pierwszej klasie jakości jaj świeżych, czyli w klasie "A". Jaja te będą traktowane jako jaja drugiej klasy jakości, czyli klasy "B" i zostaną skierowane do przetwórstwa.

Użytkownicy On-line: 1